Rychlé postupy

Ráda šiji pomocí rychlých postupů. Když jsem s nimi před 20 lety začínala, nikdo o nich nic nevěděl. Vadilo mi kupovat pravítko a šít jen předem daný rozměr. Začala jsem odvozovat výpočty pro jednotlivé rychlé postupy. Můj muž řekl, kdo neumí počítat ať, nešije. No a já jsem to vyřešila tak, že jsem začala psát vzorce např. půlený čtverec A=a+2,5 to znamená že čistá míra + 2,5 cm nám dá požadovaný rozměr. Proto jsem pro Bellus připravila knihu Rychlé postupy. V knize jsou shrnuty základy i s teorií. V časopise Švadlenka jsem potom mnoho postupů aplikovala a vytvořila symboly pro šití těchto postupů. Mnoho lidí dneska tyto postupy využívá a může si tvořit libovolné vzory bez omezení. Kromě toho, spoustu návodů jsme počítáli nejen v cm, ale i v inčích. Kombinací základních rychlých postupů tvořím i nové vzory a postupy.

 

Zodiac

Další oblastí, která mě baví a které se věnuji, jsou návody na šití na papír. Začínala jsem tak, že jsem překreslovala hotové návody a hledala postupy, jak se šijí. Postupně jsem začala tvořit svoje vlastní návody. Ze začátku jsem používala program EQ, ale po několika letech jsem přešla na normální grafický program Inkscape a v něm tvořím dodnes. Jako první jsem vytvořila návody na šití znamení Zodiac, které vyšly v nakladatelství Bellus. Potom jsem do Švadlenky tvořila tematické deky: Mandaly, Hudební nástroje, Sport, Hodiny, Městečko, Domeček pro panenky, Mazlíčky.

 

 

 

Hra barev

Mám ráda v patchworku řád a proto jsem vytvořila systém gradování dek. Jelikož potřebuji ve všem řád, tak jsem hledala cestu jak šít gradované deky a nešít po čtverečcích a skládat na zemi. Zkusila jsem pro dceru předem vypočítat deku a naladit látky. Vyšla z toho modrá deka s mořskou vílou a moc se mi líbíla a tak jsem zkusila ušít další jestli to fakt funguje. Vzala jsem počty na vzor modré deky, ale těsně před šitím jsem změnila vzor. Deka vyšla v jiném rozměru a mě došlo, že je to vlastně celý systém založený a gradientu a typu vzoru. Tak vznikla tato kniha, která vás doufám bude inspirovat k další tvorbě.

 

 

Patchwork pro každého